- Shell sleept Greenpeace voor de rechter in reactie op de bezetting van een schip dat een drijvend boorplatform van Shell vervoerde, begin dit jaar.
- Het olie- en gasbedrijf eist dat de milieuorganisatie alle protesten tegen zijn infrastructuur op zee wereldwijd voor altijd staakt.
- Anders volgt een schadeclaim van omgerekend ruim 2 miljoen euro.
- Lees ook: Jonge klimaatactivist (18) valt Greenpeace aan: ‘Kernenergie is nodig voor klimaatdoelen’
Shell is een rechtszaak gestart bij het Britse hooggerechtshof tegen Greenpeace en dreigt met een miljoenenclaim na de klimaatprotesten tegen een nieuw olieboorplatform begin dit jaar. Dat meldt persbureau Reuters, dat stelt de documenten te hebben ingezien.
Ook boorplatformbouwer Fluor doet mee aan de zaak in het Verenigd Koninkrijk. De bedrijven houden de milieuorganisatie verantwoordelijk voor extra kosten die ze hebben gemaakt toen Greenpeace-leden begin dit jaar dagenlang een boorplatform bezetten op volle zee, bevestigt een woordvoerder van Shell. Dat heeft volgens de ondernemingen opgeteld 8,6 miljoen dollar gekost.
Volgens Greenpeace eist Shell dat de organisatie alle protesten tegen zijn infrastructuur op zee of in havens waar ook ter wereld voor altijd staakt. Anders volgt een schadevergoedingsclaim van 2,1 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 2 miljoen euro.
Activisten van Greenpeace voeren bijna 4.000 kilometer mee met een schip dat een boorplatform van Shell vervoerde
De rechtszaak gaat over een protestactie begin dit jaar, waarbij activisten van Greenpeace ten noorden van de Canarische Eilanden een schip van maritiem dienstverlener Boskalis wisten te bezetten dat een nieuw drijvend boorplatform van Shell vervoerde, Penguins. Het schip was op weg naar Noorse wateren. De bezetting duurde van 31 januari tot 12 februari. De actievoerders voeren bijna 4.000 kilometer mee aan boord van het schip.
Activisten riepen het bedrijf op om te stoppen met het boren naar nieuwe olie- en gasvelden, omdat de winning van fossiele brandstoffen bijdraagt aan de opwarming van de aarde. In plaats daarvan zou Shell moeten gaan betalen aan het schadefonds waarover de wereldleiders tijdens de klimaatbesprekingen overeenstemming hadden bereikt.
Shell stelde destijds dat lokale projecten als Penguins van groot belang zijn om het Verenigd Koninkrijk van olie en gas te voorzien. Volgens het bedrijf is het duurder is om energie van elders uit de wereld te importeren en leidt dat bovendien tot meer uitstoot.
De olie- en gasreus diende destijds een schadeclaim in van omgerekend 113.000 euro, onder andere omdat Greenpeace-activisten zonnepanelen en een windturbine op het drijvende platform plaatsten.
Greenpeace UK en Greenpeace International hebben tegen Shell verklaard dat ze bereid waren akkoord te gaan met een dergelijk protestverbod als de olieproducent ermee zou instemmen te stoppen met het "verwoesten" van het klimaat. Ook eisen ze dat Shell zich houdt aan het Nederlandse gerechtelijk bevel dat het bedrijf verplicht zijn uitstoot tegen 2030 met 45 procent te verminderen ten opzichte van 2019.